sleutel naar vrijheid

Wil je financieel onafhankelijk worden van banen en werkgevers?

Blog: Mijn weg naar een gezond BMI in 2 jaar Door Ineke Elsinga

Pagina: Oktober

Oktober 2020

Door Ineke Elsinga

Week 11

Al een paar dagen voel ik me niet wel in mijn vel, licht in mijn hoofd en snel geprikkeld. Ik dacht eerst dat het door alle toestanden van de laatste tijd kwam maar maandag bedacht ik dat ik misschien wel te weinig at (hier ben ik mee bekent en datgene waar ik heel goed in ben is mijzelf uithongeren hoewel ik dat nu niet bewust deed) 9.8 kg in 10 weken is best wel veel …….. gezonder zou 0,5 kg zijn. Het feit dat ik sport is iets wat ik voorheen niet meerdere keren per week deed en ik dacht dat dat de reden was dat ik zo snel afviel maar ik had eigenlijk geen idee hoeveel calorieën ik per dag moest eten en nu at dus ik raadpleegde mijn collega’s die mij coachen in mijn strijd 😉 Na alles op een rijtje te hebben gezet bleek dat ik te weinig dronk en ook te weinig at dus kreeg ik advies van onze voedingsdeskundige een app te downloaden waar in ik beter inzicht zou krijgen.

Maandag en dinsdag waren echt erg ik had het idee dat ik de hele dag aan het eten was en elk moment zou kunnen ontploffen. De tip om de calorieën over 6 eetmomenten te verdelen en geen magere producten te gebruiken maakte het allemaal wat makkelijker en overzichtelijker dus vanaf woensdag leek het weer beter te gaan mijn hoofd was weer helder en mijn humeur weer stabiel 😉 maar het plannen neemt wel even in vindt ik. Iedere morgen op de doordeweekse dagen sta ik op mijn WII om een half uur steps voor gevorderde te doen en als ik iets in het dorp moet dan stap ik op de fiets verder ben ik gewoon aan het werk maar dat doe ik zittend achter de laptop dus de beweging is echt wel nodig. 

Gisteren kwam ik tot de conclusie dat het sporten toch echt wel een positieve invloed heeft op je beweging. Ik maakte een uitglijer onder de douche en waar ik normaal een flinke klapper zou hebben gemaakt kon ik me nu corrigeren door stukje bij beetje mijn voeten weer dichter bij elkaar te maneuvreren en zo voorzichtig de natte vloer te kunnen verruilen voor het douchematje ik was helemaal trots op mezelf.

Afgelopen week ben ik erg met mijn voeding bezig geweest waardoor ik me gelukkig weer een stuk beter voel zo zie je maar dat voldoende eten echt wel belangrijk is. Deze week heb ik me ook 5 dagen bezig gehouden met steps gemiddeld zo’n driekwartier per dag. Afgelopen week ben ik 0.8 kg gegroeid maar ik had eigenlijk niet anders verwacht belangrijker is dat ik me weer fit voel, wel heb ik het enorm koud ik ga er even vanuit dat dit te maken heeft met het snelle afvallen van de afgelopen weken.

Dinsdags ging ik gewapend met een fles koude thee, een appel, komkommer, 1 volkorenbroodje met rookvlees en een eitje naar het appartement van mijn schoonvader. De laatste dingen zouden opgehaald worden en het moest nog schoongemaakt worden. Mijn zwager heeft zelf een nieuwe woning gekregen dus is zelf aan het schilderen en behangen enz dus ik ging alleen schoonmaken lekker rustig met mijn eigen gedachten. Mijn work-out was die dag [naast de Steps die ochtend vroeg] met de trap naar boven en met de lift naar beneden spullen weggooien en/of in de auto zetten. Mijn zwager heeft woensdag het appartement opgeleverd omdat ik Oma dag had en ivm de Herfstvakantie had ik onze kleindochters [bijna 4 en 6 jr] allebei de hele dag. We hebben eerst even lekker zitten kleuren en zijn daarna lekker naar het zwembad geweest van 10 tot 14u waar we met nog meer zwemmaatjes hadden afgesproken super gezellig. Daarna gingen we natuurlijk patatjes eten met een frikadelletje samen met onze buuf en de kids. Ik had een Pikanto genomen ’s avonds gingen we zuurkool eten dus had ik bedacht daar zelf geen vlees bij te eten omdat ik dat dan al gehad had. De zuurkool stond al kant en klaar om opgezet te worden dus toen ik de dames naar huis had gebracht kon ik het zo opzetten lekker makkelijk. 

Buiten het sporten op de WII ben ik deze week niet erg actief ik zit veel in mijn hoofd dat is meestal geen goed teken. Ik moet zeggen dat ik van het idee alleen al om boodschappen te moeten doen erg onrustig word, niet dat ik bang ben om ziek te worden maar van al die gemaskerde mensen met mond kapje voor, zonnebril en muts op ze kunnen zo een beroving in gang zetten niemand herkent ze. Ik mis de gezichten en de glimlach die ik normaal meestal terug krijg als ik mensen vriendelijk begroet.  Hopelijk is deze toestand snel weer voorbij. Ik zet mezelf aan om aan het werk te gaan heerlijk als je dan weer een lekker positief mens spreek dat doet je dan weer even goed. 

Boodschappen besteld voor de komende week en vrijdag een echte prinsessentaart gemaakt voor Ruby omdat ze zaterdag voor ons haar verjaardag viert 

Deze week ben ik 0.8kg afgevallen en heb ik een BMI van 38 mijn BMI is 3.3 gezakt tot nu toe. 

12-10-2020

De afgelopen regenachtige week was voor mij week 9 in mijn strijd om een gezonde BMI te krijgen binnen 2 jaar.

Een week die voor een groot deel bestond uit herinneringen uit het leven van mijn schoonvader. Zijn foto’s heb ik voor een groot deel uitgezocht alle dubbelen en alle lijstjes weggegooid al met al zijn dozen met foto’s dus meer dan de helft van de helft van de helft verminderd mijn vraag was daarna, waarom deden deze lieve mensen zoveel foto’s in lijstjes en waarom werden die met lijstje en al bewaard? Hopelijk krijgen we nog de tijd om deze foto’s inclusief mijn schoonvader zijn mooie verhalen in een boek te verpakken.

De afgelopen week ben ik dus weer veel op pad geweest  tussen het appartement van mijn schoonvader en mijn eigen huis. Eerder vertelde ik al dat ik in het verleden dan zou vergeten te eten en te drinken, omdat ik nu goed voorbereid op pad ga valt dat mee ik drink vaak wel minder maar qua eten gaat het redelijk goed. Het zou fijn zijn als de rust weer terug keert deze rollercoaster vol met emoties is slopend. Hoewel er tijdens het uitzoeken van de foto’s vele mooie herinneringen  naar boven komen wordt je er ook weer met je neus op gedrukt wie je allemaal heb moeten loslaten in al die jaren en voor mijn schoonvader geld dat natuurlijk ook.

Het eten op zich gaat goed ik weet goede keuzes te maken op onverwachte momenten het enige wat ik regelmatig vergeet zijn de tussendoortjes. 
In plaats van fietsen door de regen heb ik deze week voornamelijk de WII gebruikt voor balans oefeningen en voor Steps hier vermaak ik mij dagelijks een half uur tot een uur mee.

In de afgelopen 9 weken heb ik een BMI van 38.3 bereikt [was 41.3] en ben ik 9 kg afgevallen dus ik ben tot dus ver super tevreden. 

Herfst 2020

28 sept – 4 okt

Wk40 in de agenda was voor mij week 8 in mijn strijd om een 
gezonde BMI te krijgen binnen 2 jaar.
De Herfst is van start gegaan en de temperatuur in huis moet toch echt af en toe wat omhoog. Mijn fiets heeft de hele week bij de fietsenmaker gestaan dus ik ben overgestapt naar plan B de WII. Na de accu te hebben vernieuwd en een testperiode om de WII opnieuw in te stellen en te kijken wat er zoal leuk is om te doen ben ik gestart met steps. Jaren terug [ik denk ong 25] heb ik groepslessen Steps gevolgd en ik herinnerde me dat ik dat altijd erg leuk vond om te doen. Hoewel allen voor de tv niet te vergelijken is met een groepsles is het goed te doen en prettig dat je het kan doen wanneer ik wil dus ’s morgensvroeg 😉  
Hoewel ik met fietsen meestal een uur tot 1.5 uur onderweg was heb ik het met Steps wel gehad met een 0.5u de WII houdt zelf bij hoelang je gesport heb dat is wel handig omdat je af en toe even moet wachten ben je alles met elkaar wel 45 min bezig maar dat gaat vanzelf uitgebreid worden benieuwd hoelang ik dit na nog een week kan doen. Ik ben toch steeds weer verbaast over het feit dat ik dus echt wel geniet van lichaamsbeweging en de herinneringen die langzamer hand boven komen borrelen van de sporten die ik in mijn leven heb gedaan. 
Aldoor heb ik me voorgehouden dat ik beslist niet sportief was maar dat valt al met al best nog wel mee. Zwemmen is als een rode draad eigenlijk altijd wel aanwezig geweest al is dat de laatste 6 jaren in de vorm van baby-peuter zwemmen met mijn kleindochter en Fifty-fit [een soort fitness in het verwarmde water] voor 50+ers. 
In het verleden zwom ik veel met mijn kinderen toen ze klein waren om ze watervrij te maken door de jaren heen gezellig vrij zwemmen en met de jongste deed ik jaren mee met de zwemvierdaagse waar ik afgelopen weekend nog medailles van vond. 
Toeval bestaat niet ;). 
Als tiener badmintonde ik in wedstrijdverband, als moeder van kleintjes Tenniste ik en ik heb ook nog wat sportschool abonnementen gehad die ik wisselend gebruikte voor groepslessen en individueel. Valt best wel mee met mij zie ik nu. 
Omdat de komende periode het weer waarschijnlijk wel wisselender zal zijn dan de afgelopen weken kan ik nu ‘s morgens bepalen wat ik ga doen fietsen, staps 
of wie weet wat ik nog tegen kom op de WII. 
Op vrijdag blijf ik gewoon Fifty-fit doen zolang dat mogelijk is tijdens de corona. 
De afgelopen week ben ik 1.2 kg afgevallen dat is -8.6 kg in 8 weken 
gemiddeld 1.07 kg per week

Ik zit in Overgewichtklasse II en mijn BMI is 38.4