sleutel naar vrijheid

Wil je financieel onafhankelijk worden van banen en werkgevers?

Blog: Mijn weg naar een gezond BMI in 2 jaar Door Ineke Elsinga

Pagina: Januari

Januari 2021

Door Ineke Elsinga

Week 3 2021

Mindfulness was in mijn beleving [voorheen] een bezigheid voor mensen die niet in de realiteit leefde en zich hierdoor onttrokken aan de dagelijkse dingen die je moest doen tot dat mijn leidinggevende mij verplicht naar een Mindfulness cursus stuurde.

Ik werd wakker omdat er gegiechel werd en ik vroeg me af waar dat vandaan kwam, beschaamd ontdekte ik dat ik samen met een aantal andere cursisten inslaap was gevallen tijdens de sessie. Mijn lichaam hunkerde blijkbaar naar rust maar ik was daar nog lang niet klaar voor om daaraan toe te geven. Een jaar of 10 later belande ik in mijn 3de burn-out ik had mijn Coaching opleiding net afgerond en zag een mogelijkheid om een opleiding Mindfulness te gaan doen als een mooie aanvulling van mijn opleiding.

Ik werd wakker omdat er gegiechel werd en ik vroeg me af waar dat vandaan kwam, beschaamd ontdekte ik dat ik samen met een aantal andere cursisten inslaap was gevallen tijdens de sessie. Mijn lichaam hunkerde blijkbaar naar rust maar ik was daar nog lang niet klaar voor om daaraan toe te geven. Een jaar of 10 later belande ik in mijn 3de burn-out ik had mijn Coaching opleiding net afgerond en zag een mogelijkheid om een opleiding Mindfulness te gaan doen als een mooie aanvulling van mijn opleiding.

Mijn werk als verpleegkundige had ik toen al 5 jaar eerder vaarwel moeten zeggen omdat mij werk op de afdeling me afgeraden werd na 2 knieprotheses en ik was verder al behoorlijk versleten in mijn overige gewrichten, ik kreeg een Planner functie op kantoor waar ik aug 2017 mee stopte.

Mijn doel was om een coaching bedrijf te starten maar “o my” waar moet je in beginnen. Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op een  business post die mijn zoon mij stuurde met de opmerking  “Mam in deze business kan alles wat jij wil, wie weet is het precies wat je zoekt”. Het bleek inderdaad precies in te houden wat ik zocht maar ook hier moest ik eerst met mijzelf aan de slag.

Wow wat kwam ik mijzelf daar tegen zeg je zou denken iemand met een verpleegkundige achtergrond weet alles over “zorgen voor” maar op de een of andere manier was ik wel altijd met zorgen voor een ander bezig maar nooit gericht op mijzelf. Ik mopperde over het feit dat ik zo snel mijn grenzen bereikte i.v.m. de Burn-outs die mij waren “overkomen” deed dan even moeite om inzicht te krijgen, legde de

geleerde stof weer naast me neer en ging verder waar ik gebleven was tot de laatste waarschuwing die ik kreeg begin september 2019.

Ik had al weken hoofdpijn [terwijl ik mijzelf daar niet mee ken] maar ik ging zoals altijd stug verder waarmee ik bezig was tot ik gewezen werd op wat ik vertelde. Ik vond het een rare opmerking “Ineke, luister eens naar jezelf misschien is het beter als je even rust neem” ik vroeg waarom ze dat tegen me zei maar hoorde een stroom van woorden die niet de zin vormde die ik wilde zeggen. Ik kan je vertellen, dat is schrikken.

De huisarts verdacht mij ervan een Tia gehad te hebben maar hoe meer ik erover nadacht hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat dit dan niet de eerste keer was. Na onderzoek bij de neuroloog bleek ik inderdaad gelijk te hebben met het idee dat dit niet de eerste keer was maar het was geen Tia. Als je je hersens maar lang genoeg blijf overvragen en je al meerdere keren een waarschuwing krijgt maar daar niet echt iets mee doet krijg je vanzelf een reactie die zij vergeleek met, een bak water door de meterkast gooien. Je veroorzaakt op verschillende plekken in je hersenen kortsluiting met alle gevolgen van dien.

Nu bijna 1,5 jaar later ben ik nog bezig met trainingen om de schade zoveel mogelijk te beperken. De overprikkeling van je hersenen waardoor alle maar dan ook alle geluiden ongefilterd binnen komen is gelukkig wel verbeterd maar met meer dan 4 personen in een ruimte zitten is nog best lastig. Emoties en het gevoel daarbij is veranderd. Het begrijpen van wat een ander zegt gaat soms fout omdat er iets anders binnen komt dan er gezegd wordt. Als het te druk wordt omdat ik teveel van mijzelf verg of er teveel spanning is zorgt ervoor dat mijn gehoor zich afsluit zodat ik mijn omgeving niet meer kan volgen en zo zijn er nog vele andere voorbeelden en je begrijpt dit zijn dingen die de buitenwereld niet ziet en dus ook niet of moeizaam begrijpt. 

Door de coaching en trainingen ging ik dat steeds meer inzien dat alles eigenlijk op de zelfde manier werkt. Werken aan je gezondheid in welke vorm dan ook, een business opbouwen of wat je ook wil alles begint met een Doel. Als je verlangen maar groot genoeg is 🙂

Om mij heen ontdekte afgelopen jaar steeds meer mensen dat zij suikerziekte ontwikkeld hadden en ik zag hoe verschillend mensen daarmee om gingen. De ene slikte even en zei ach gelukkig is er medicatie en Insuline uitgevonden daar kan ik prima mee leven. Terwijl de ander alles op alles zette om zijn eetgewoonte aan te passen en daarbij de suikerziekte een halt toe wist te roepen. Ik dacht waarom steek ik mijn kop in het zand, mijn overgewicht is aanzienlijk, al jaren, en ondanks dat ik misschien een net even ander probleem heb met eten dan de mensen om mij heen ligt bij mij natuurlijk ook de kans om suikerziekte te ontwikkelen op de loer. Ik wil heel graag onbezorgd leven maar heb door mezelf altijd op de zijlijn te plaatsen al heel wat schade aangericht aan mijn gezondheid dat moet anders. Zodoende kwam ik tot een duidelijk plan en besloot ik van 10 aug 2020 tot 1 aug 2022 een plan te trekken zodat ik op mijn 60ste verjaardag een gezond BMI heb bereikt.

Zo ben ik van 10 aug tot 31 dec 2020 [20 wkn] 11,5kg afgevallen  en ging mijn BMI van 41.3 naar 37.7. Ik ben zeker tevreden.

Mijn plan voor 2021 is nog steeds -0,5 kg per week afvallen, dus

 -24kg dat wil zeggen mijn BMI van 37.7 naar 29.7

Deze week gaf de weegschaal -0,5 kg aan en mijn BMI 37.3

Week 2 2021.

Wat gebeurde er weer veel deze week , de eerste inentingen, het kabinet opgestapt, een verlening van de Lock down, sneeuw.  

Wat hebben de buurt kinderen genoten zaterdag van de sneeuw fantastisch om te zien. Volgens mij was het voor het eerst sinds de Corona toestanden dat er weer zoveel kinderen buiten aan het spelen waren heerlijk om de vrolijkheid van spelende kinderen te horen. 

Ik had me voor 2021 voorgenomen om meer contact met mijn team te hebben en helder te hebben wat hun doelen zijn voor dit jaar. Daar ben ik dus ook mee begonnen het leuke is dat ik nu dus met allemaal persoonlijke gesprekjes heb gehad dat geeft een ander beeld voor beide zijde wat volgens mij de samenwerking ten goede gaat komen.  

Het bewegen, eten en drinken ging voor een gedeelte goed ………… gelukkig heb je elke dag een nieuwe kans voorheen dacht ik na zo’n week ‘ zie je dat ik het niet kan’ en stopte met mijn poging. Nu geef ik mezelf elke dag een nieuwe start met als gevolg dat ik deze week net als vorige week 0,3kg ben afgevallen helemaal niet slecht want elk onsje is er 1. 

Voor komende week heb ik besloten om weer eens een goede eet planning te maken ten eerste geeft dat rust omdat ik niet meer hoef te bedenken wat ik nu weer moet eten en omdat de tussendoortjes al vast staan kan ik die de avond van te voren klaar zetten alle tijd dus voor mijn business i.p.v. voor het onder controle houden van het eten 😉  

Dit jaar [nog 50 wkn] nog 23.4kg te gaan 

Mijn Blog
Het Doel is om op mijn 60 ste verjaardag op 1 Augustus 2022 mijn BMI
op 25 te hebben dat zal zo tussen de 75 en de 80 kg zijn dat is bij mijn
lengte van 1.74 een gezond gewicht.
Dat betekent dat ik gemiddeld 0,5 kg per week moet afvallen.
Het grote verschil zal zijn tijdens deze 2 jaar dat ik voldoende moet
eten, drinken en minimaal 4x per week een uur zal moeten bewegen
> Fietsen, wandelen, zwemmen o.i.d.
Nu 4,5 maand verder en -11.5 kg BMI 37.5

11 Januari 2021
Mijn eerste Blog in 2021
Ik wens iedereen een heel goed, gezond en heel normaal 2021.

Hopelijk heeft iedereen fijne feestdagen gehad ondanks alle
beperkingen. Ikzelf ben aan het schilderen geslagen. In Mei 2018 had
ik al verf gekocht maar zag er enorm tegenop om de gegranolde
muren te gaan schilderen. Het is niet overdreven ruig maar het moet
echt met een blokkwast best wel zwaar dus. De kamermuren bestaan
uit een lange wand en 3 stukjes van ongeveer 4m2 en 2 stukjes van
1.5 m2 dus ik heb het verdeeld over een aantal dagen. Ik ben na de
kerstdagen begonnen aan de 2 kleinste stukjes muur om te kijken of
het te doen is voor mij met mijn versleten gewrichten. De verf dekte
goed dus pakte ik iedere dag een stuk tot ik de lange muur nog over
had en kwam tot de conclusie dat ik niet meer genoeg verf had voor
de lange muur  Je zou denken geen probleem dan koop je nog een
emmer maar zo eenvoudig gaat dat niet in de lockdown. De verf die
ik al had staan was voor ons gemengd op nummer en dat is net wat je
nu niet kunt kopen in een lockdown. Dus opzoek naar wat er wel te
koop was en wat er past bij onze spullen, met het restje verf verder

gegaan in de keuken. Zondags konden we verf gehaald in de wormer
dus maandags kon ik de lange muur gaan schilderen. Zo wat is de
huiskamer lekker opgeknapt maar wat heerlijk dat deze klus geklaard
is zeg.

Nieuwjaar hebben we gevierd samen met vrienden, altijd weer fijn,
we doen dat al vele jaren en hopelijk kunnen we dit nog jaren zo
doen samen. Lekker aan de oliebollen geweest die onze lieve
buurtjes hadden gebakken echt heerlijk.
Per 01-01-2021 ging mijn vernieuwde website online en als het goed
is kunnen jullie nu ook reageren op mijn Blogs. Ik moet nog iemand
benaderen om wat leuke foto’s te maken voor de website maar dat
komt goed.
Ik zat voor mijn bedrijf aldoor aan de eetkamertafel te werken en in
deze 2 weken heb ik ook een slaapkamer ingericht als kantoor. Ron
heeft de lounge bank verbouwd naar een drie zitbank en een los
lounge gedeelte dus de kamer ziet er gezellig anders uit en werk en
privé is gescheiden.
Omdat ik weer met van alles en nog wat bezig ben geweest was mijn
aandacht weer eens niet bij mijn eten en drinken bewegen deed ik
wel genoeg trap op trap af en rek en strek oefeningen tijdens het
verven de weegschaal gaf -0.3kg aan.
Mijn planning voor 2021 is -24kg dus nog genoeg te doen dit jaar mijn
doel is dus nog steeds -6kg per 3 maanden.
Fijne week
Ineke